miercuri, 12 ianuarie 2011

Zodia Mielului

«Îngroziţi-vă şi tremuraţi!... Tremuraţi şi îngroziţi-vă!... A sosit ceasul!... Zodia Mielului e pe cer! Vai de cei nenăscuţi în zodia Mielului!... Foc şi pucioasă vor picura din cer pe conştiinţa lor de paie! 666 de picături – semnul fiarei…» – sunt cuvintele bătrânului Gamaliel, un personaj fictiv din romanul «Timpul nu vindecă rănile», scris de mine, în limba ucraineană. Un personaj pe care l-am creat cu mare greutate, dar foarte reușit, cred eu, ceva între înțeleptul lui Vasile Zemlyak, din filmul «Babilon XX» și profetul lui Nicolae Breban din romanul «Animale bolnave» – un bătrânel pe care cetatea îl crede nebun, dar totodată și înțelept, un ciudat ce umblă însoțit de un țap cu un singur corn, de care oamenii râd, dar se și îngrozesc de proorocirile lui.

Dar aproape când terminam de scris romanul, mi-am dat seama cât de important este mesajul personajului meu fictiv: «Zodia Mielului e pe cer! Vai de cei nenăscuți în zodia mielului!» – Ei, ce părere aveți de acest mesaj?...

De multe ori aud pe câte unul care se laudă cu zodia lui (ați auzit și dumneavoastră, sunt sigur de asta): «Eu sunt leu!». Iar altul spune cu mândrie: «Eu sunt berbec – încăpățânat, nu las nimic dintr-al meu!..», sau alții dimpotrivă se plâng de zodia lor: «Vai în ce zodie nenorocită m-am născut!..». Vi s-a întâmplat vreodată să vă întrebe cineva: «În ce zodie te-ai născut?..». Oamenii sunt foarte preocupați de ceea ce le prezice zodia lor, vor să afle zilnic dacă e o zi bună pentru ei de a face un anumit lucru. Vor să-și cunoască viitorul, oricare ar fi acesta.

Să nu fie la tine nimeni…care să aibă meșteșugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morți. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului…” – spune Cuvântul lui Dumnezeu în Deuteronom 18, 10-12. Știm cu toții foarte bine ce a pățit regele Saul, când s-a dus la vrăjitoarea din En-Dor. Dacă cineva nu știe va găsi povestea în întâia carte a lui Samuel cap 28.

«Dar bine, bine – poate că vor spune unii. – Noi nu mergem la vrăjitori și ghicitori, sau la cititori în stele…». Nici nu e nevoie! La ce să mergem la ei?... La ce să pierdem timp și bani, dacă ei vin la noi?...

Vrăjitorii, ghicitorii, cititorii în stele – toți intră în casele noastre și ne prezic viitorul, aproape gratis, contra unui abonament tv, sau radio. Îi găsești în cutia poștală când îți iei ziarul sau revista la care ești abonat. Sigur îi vei găsi acolo! Dacă nu îi găsești înseamnă că ești abonat la «Creștinul azi» sau altă revistă creștină. Stai comod în fotoliu, iar Iliuță sau Magda, sau mai știu eu cine îți va prezice viitorul. Nu e nevoie să mergi la mama Omida.

Ar trebui să fie atât de important pentru un om în ce zodie s-a născut?..

Cred că cel mai important lucru pentru un om este nu în ce zodie s-a născut, ci dacă s-a născut din nou?... Aceasta este marea problemă a omului.

«Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.», «Adevărat, adevărat îţi spun, că dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.» – sunt sigur că ați recunoscut cuvintele Mântuitorului, pe care le-a rostit lui Nicodim.

«… fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămâne în veac.»

Toți cei care sunt născuți din nou, sunt născuți în zodia Mielului!

În zodia Mielului despre care spunea apostolul Petru că este – «fără cusur şi fără prihană.»

În zodia Mielului despre care profetul Isaia a spus: «…a fost chinuit şi asuprit, n-a deschis gura deloc»

În zodia acelui Miel despre care Apostolul Ioan a rostit cele mai frumoase cuvinte care au fost rostite vreodată pe pământ, cele mai frumoase cuvinte scrise vreodată, cele mai frumoase cuvinte din Biblie, dacă vreți, ele sunt: «Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!»

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu